Koktajl Old Fashioned uznawany jest za prawdziwy klasyk i chociaż pierwsze przepisy na jego wykonanie pojawiły się już w drugiej połowie XIX wieku, nieustająco cieszy się popularnością będąc jednym z najczęściej zamawianych drinków na świecie. Ciekawostkę stanowi geneza jego nazwy. Okazuje się, że pierwotna, nieskomplikowana receptura koktajlu znanego po prostu jako Whiskey Cocktail tak bardzo przypadła klientom do gustu, że kiedy z biegiem czasu barmani zaczęli uatrakcyjniać ją kolejnymi składnikami, często proszono osobę za barem: „Can you make it old fashioned way?”. Tym samym nazwa na dobre przylgnęła do ponadczasowego koktajlu. Trochę na przekór najwierniejszym wielbicielom klasyka, w Sierakowie postanowiono jednak poeksperymentować, dzięki czemu koktajl zyskał kolejne oblicze. Delikatne, ulatniające się ze Starzonej w Beczce Dwór Sieraków aromaty wzmocnione są grejpfrutowym lub czekoladowym bittersem. Subtelną goryczkę przełamuje dodana łyżeczka cukru. Całość intryguje i skłania do rozmyślań.

wersja 1 – grejpfrutowa

Składniki

Wykonanie

  1. Cukier nasączony bittersem i wodą rozetrzeć za pomocą mudlera
  2. Dodać kostki lodu i Starzoną w Beczce
  3. Intensywnie zamieszać
  4. Udekorować skórką grejpfruta

wersja 2 – czekoladowa

Składniki

Wykonanie

  1. Cukier nasączony bittersem i wodą rozetrzeć za pomocą mudlera
  2. Dodać kostki lodu oraz Starzoną w Beczce
  3. Intensywnie zamieszać
  4. Udekorować skórką pomarańczy

Wojciech Urbański – wielokrotnie nagradzany na międzynarodowych konkursach zawodowy barman, zdobywca tytułu Bartender World Champion

Składniki

  • 40 ml Starzonej w Beczce
  • 20 ml Cynaru
  • 10 ml syropu migdałowego
  • 10 ml syropu cynamonowego
  • łyżeczka konfitury pomarańczowej Dwór Sieraków
  • 10 ml soku z cytryny

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki umieścić w shakerze
  2. Dokładnie wymieszać
  3. Przelać do szkła typu coupe

Kamil Iwaniec – ambasador marki "Wódka Dwór Sieraków" oraz właściciel agencji barmańskiej Cocktail & Coffee Art

 

Negroni jest jednym z najpopularniejszych koktajli świata, który pomimo świętowania w 2019 roku stulecia narodzin, niezmiennie zachwyca doskonałą równowagą oraz intrygującym smakiem. Co ciekawe, to połączenie pozornie ciężkich składników skutkuje zaskakująco orzeźwiającą kompozycją. Pomysłodawcą tego koktajlu był hrabia Camillo Negroni, w swoim czasie zaliczający się do grona stałych bywalców florenckiej Café Casoni. Pewnego dnia poprosił ulubionego barmana o zastąpienie w drinku sporządzonym na bazie campari, czerwonego wermutu i wody gazowanej ostatniego składnika ginem, który, jak się szybko okazało, wyśmienicie odnalazł się w tym towarzystwie. W ten sposób powstał koktajl z dnia na dzień zyskujący sobie coraz szersze grono zwolenników, którzy na cześć jego twórcy nadali mu nazwę Negroni. Tak rozpoczęła się zawrotna kariera tego koktajlu, który świetnie sprawdza się nie tylko w czasie upałów, ale także znakomicie odnajduje w roli aperitifu. Poniżej podajemy inspirowaną nim kompozycję, w której zamiast ginu zastosowano Starzoną w Beczce z kolekcji Dwór Sieraków, czyniącą kompozycję jedyną w swoim rodzaju.

Składniki

  • 30 ml Starzonej w Beczce
  • 30 ml Campari
  • 30 ml czerwonego wermutu
  • skórka cytryny do dekoracji

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki umieścić w szklanicy barmańskiej
  2. Całość zamieszać
  3. Przelać do szkła typu short
  4. Dodać skórkę cytryny

Kamil Iwaniec – ambasador marki "Wódka Dwór Sieraków" oraz właściciel agencji barmańskiej Cocktail & Coffee Art

Starzona w Beczce w stylu Julep nawiązuje do drinka nierozerwalnie związanego z Kentucky Derby, od 1938 roku cieszącego się statusem oficjalnego koktajlu imprezy. Szacuje się, że około 120 tysięcy orzeźwiających koktajli corocznie jest sprzedawanych podczas tego wyścigu. W sierakowskiej wersji zamiast bourbona z wielkim powodzeniem zastosowano Starzoną w Beczce, która w nowej dla siebie roli wypada znakomicie. Szczególnie zwraca uwagę pełne harmonii połączenie jej niebanalnych aromatów z miętą i mocną kwasowością limonki. Jakaś wyjątkowa, pełna magii chemia zachodzi między świeżymi liśćmi mięty i wyrazistym charakterem Starzonej w Beczce. Całości dopełnia słodycz cukru z sukcesem pomagająca zharmonizować przenikające się cechy tego niesamowitego duetu z domieszką limonki. W efekcie powstał koktajl nie tylko odświeżający, ale przede wszystkim zachwycający głębią.

Tradycyjnie koktajl ten podaje się w charakterystycznym kielichu o kształcie zwężającym się u dołu. W przeszłości takie kielichy wykonywane były ze srebra lub stopu cyny z ołowiem. Częścią przyjemności delektowania się tym drinkiem stanowi sączenie go właśnie z takiego naczynia.

Składniki

  • 50 ml Starzonej w Beczce Dwór Sieraków
  • 8–10 listków świeżej mięty
  • 1–2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • ½ limonki
  • borówka amerykańska, truskawka, kora cynamonu do dekoracji
  • cukier puder do posypania

Wykonanie

  1. Limonkę i cukier trzcinowy rozgnieść za pomocą mudlera
  2. Dodać miętę
  3. Całość zasypać kruszonym lodem i dodać Starzoną w Beczce
  4. Zamieszać
  5. Dosypać lód i udekorować borówką amerykańską, pokrojoną truskawką, korą cynamonu i miętą
  6. Na koniec posypać cukrem pudrem

Wojciech Urbański – wielokrotnie nagradzany na międzynarodowych konkursach zawodowy barman, zdobywca tytułu Bartender World Champion

logo

Strona przeznaczona tylko dla osób pełnoletnich.
Zawiera między innymi opisy napojów alkoholowych oferowanych przez Dom Wina Sp. z o. o.

Czy masz ukończone 18 lat?

* Oświadczam, że jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na przedstawienie treści dotyczących produktów alkoholowych
(W przypadku braku zgody lub braku pełnoletności, prosimy o kliknięcie "NIE")