Nalewki na bazie czarnego pieprzu stosowano od wieków ze względu na ich właściwości zdrowotne, przede wszystkim pozytywny wpływ na trawienie. Do tej tradycji nawiązuje sierakowska Pieprzowa, wódka smakowa produkowana ze spirytusu żytniego, wzbogacona kompozycją ziół i korzeni. Powstały trunek o przejrzystym, lekko zielonkawym kolorze jest intensywny i odświeżający.

Nota degustacyjna

Nos: świeżo zmielony pieprz, mięta, ziele angielskie, liść laurowy, zioła i żywica, sosna
Usta: pikantnie pieprzowe, z dodatkiem jałowca i ciepłą nutą miodu
Posmak: pikantny, ziołowy z miodową nutą

Nazwa: Dwór Sieraków Pieprzowa | Objętość: 0,7 l | Zawartość alkoholu: 40%
Składniki: spirytus z polskiego żyta, maceraty z pieprzu czarnego, ziela angielskiego, bukwicy, kardamon, arcydzięgiel, destylat z jałowca, syrop miodowy
Vinaora Nivo Slider 3.x

Nagrody i wyróżnienia

images/nagrody/IWSC2015-Bronze-Medal.png

2015 Pieprzowa International Wine & Spirit Competition w LondynieBrązowy medal

Pieprzowa

International Wine & Spirit Competition w Londynie
Brązowy medal

images/nagrody/IWSC2018-Silver-Medal.png

2018 Pieprzowa International Wine & Spirit Competition w LondynieSrebrny medal

Pieprzowa

International Wine & Spirit Competition w Londynie
Srebrny medal

Jak podawać?

w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzoną w kieliszkach degustacyjnych typu tulipanowego zobacz też przepisy na koktajle na bazie Pieprzowej

Z czym łączyć?

dania doprawione przyprawami korzennymi, jałowcem, świeżymi i suszonymi ziołami, tłuste potrawy, dania mięsne długo macerowane, dziczyzna przepisy na przekąski do wódki znajdziesz na blogu Wino i Kuchnia

logo

Strona przeznaczona tylko dla osób pełnoletnich.
Zawiera między innymi opisy napojów alkoholowych oferowanych przez Dom Wina Sp. z o. o.

Czy masz ukończone 18 lat?

* Oświadczam, że jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na przedstawienie treści dotyczących produktów alkoholowych
(W przypadku braku zgody lub braku pełnoletności, prosimy o kliknięcie "NIE")