Sierakowski Jarzębiak skomponowany jest na bazie spirytusu żytniego oraz nalewów na przemrożoną i suszoną jarzębinę, z dodatkiem destylatów owocowych. Dosładzany miodem. Charakteryzuje się jasnobursztynową, lekko opalizującą barwą.

Jarzębiak to jedna z najbardziej klasycznych polskich wódek owocowych, której tradycja wyrobu sięga XVI wieku. Najbardziej znany jarzębiak wyrabiano w XIX wieku w małopolskim Izdebniku. Sierakowski Jarzębiak skomponowany jest na bazie spirytusu żytniego oraz nalewów na przemrożoną i suszoną jarzębinę, z dodatkiem destylatów owocowych. Dosładzany miodem. Charakteryzuje się jasnobursztynową, lekko opalizującą barwą.

Nota degustacyjna

Nos: jarzębina, suszone owoce: tarnina, dzika róża, morele, bakalie; miód lipowy, skórka pomarańczowa, korzenie, gruszka i czekolada
Usta: z wyraźnymi miodowymi i korzennymi nutami
Posmak: długi, korzenny, z mocną nutą słodyczy i delikatną goryczką

Nazwa: Dwór Sieraków Jarzębiak | Objętość: 0,5 l | Zawartość alkoholu: 40%
Składniki: spirytus z polskiego żyta, destylat jarzębinowy, maceraty z jarzębiny świeżej i suszonej, dosładzana miodem lipowym

Jak podawać?

w temperaturze pokojowej, najlepiej w kieliszkach tulipanowych, szklankach typu tumbler lub w angielskich kieliszkach klubowych, tzw. koniakówkach (na niskiej nóżce) lub też klasycznych, francuskich kieliszkach koniakowych, na wysokiej nóżce; warto zbliżyć na chwilę dłoń do czaszy i zakręcić kieliszkiem, by wydobyć głębię aromatów

Z czym łączyć?

wypieki z miodem, bakaliami, cynamonem, goździkami, skórką pomarańczową, mięso kaczki i gęsi

logo

Strona przeznaczona tylko dla osób pełnoletnich.
Zawiera między innymi opisy napojów alkoholowych oferowanych przez Dom Wina Sp. z o. o.

Czy masz ukończone 18 lat?

* Oświadczam, że jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na przedstawienie treści dotyczących produktów alkoholowych
(W przypadku braku zgody lub braku pełnoletności, prosimy o kliknięcie "NIE")