facebook

Czarny Bez triumfuje na 7 Ogrodach Wina 8 czerwca 2019



Kulminacyjnym wydarzeniem 7 Ogrodów Wina, czyli największego, dorocznego spotkania członków Klubu Domu Wina w Sierakowie było ogłoszenie wyników konkursu na najlepsze wino i alkohol mocny. Każdy z gości mógł wypełnić formularz konkursowy, wskazując jeden najlepszy produkt w każdej z 4 kategorii. W kategorii alkohole mocne pierwsze miejsce zajął Dwór Sieraków Czarny Bez. Drugie miejsce w głosowaniu publiczności zajęła Wódka Palona Pułkownika Boruty, a trzecie Rum Dictador XO Insolent Solera System. Relacja z wydarzenia

7 Ogrody Wina
Miksologia we Wrocławiu

Miksujemy Dwór Sieraków we Wrocławiu 17 maja 2019


Old Fashioned z Paloną, Sierakow'n'Soda z Pieprzową czy Deser w Sierakowie z Wódką z Beczki to koktajle które robiliśmy na warsztatach miksologicznych z Wódkami Dwór Sieraków 17 maja 2019 we Wrocławiu.

W zajęciach wzięło udział łącznie 18 osób z Hotelu Tumski, Restauracji Barka Tumska, La Maddalena, Mama Manousch oraz Przystań Tu. Zajęcia prowadził zawodowy barman, ambasador marki Dwór Sieraków, Kamil Iwaniec. Liczymy na to, że koktajle szybko trafią do menu tych miejsc.

Wódka
Dwór Sieraków
na wielkim finale
Bocuse d'Or 24 lutego 2019


W czasie tegorocznych targów gastronomicznych Sirha 2019 w Lyonie odbył się jeden z najbardziej prestiżowych europejskich konkursów kulinarnych – Bocuse d'Or. W tym roku po raz pierwszy Akademia Bocuse d'Or Poland miała okazję zaprezentować się w strefie dla profesjonalistów Chefs Village podczas Wielkiego Finału konkursu.
Na targach przygotowano stoisko Have a Taste of Poland, na którym najlepsi polscy szefowie kuchni pod batutą Adama Chrząstowskiego, prezydenta Akademii Bocuse d'Or Poland, Łukasza Konika, Tomasza Milewskiego i Michała Soliwody serwowali dania polskiej kuchni.

Patrick Chevallot


Miło nam ogłosić, że wśród wybranych produktów prezentowanych na stoisku Have a Taste of Poland znalazła się Wódka Dwór Sieraków, która dopełniła smak przygotowanych dań.
Szefowie kuchni zaskoczyli wspaniałymi potrawami tradycyjnymi kuchni polskiej. Zainspirowani dawnymi staropolskimi recepturami wykorzystując nowoczesne techniki, skomponowali wyjątkowe menu,
które zarówno wizualnie, jak i smakowo
robiło ogromne wrażenie na degustujących.

Christophe Bacquie


Na koniec nie zabrakło oczywiście wspólnych zdjęć z organizatorami i uczestnikami konkursu oraz podarunków. Christophe Bacquie, prezydent honorowy jury Bocuse d'Or final 2019, nie opuścił stoiska z pustymi rękoma, ale z naszą Wódką Paloną Pułkownika Boruty.

Festiwal Wódki w Dworze Sieraków

III Festiwal Wódki w Dworze Sieraków 17 stycznia 2019

Ponad 100 osób związanych zawodowo ze sprzedażą alkoholu przyjechało 17 stycznia 2019 do Sierakowa na III Festiwal Wódki Dwór Sieraków. Wśród gości znaleźli się właściciele, menadżerowie i pracownicy sklepów specjalistycznych, hurtowni, restauracji, hoteli i barów.


Wszystkich łączy Wódka Dwór Sieraków, którą nie tylko mają w swojej ofercie, ale również aktywnie promują i osiągają doskonałe wyniki w sprzedaży.

Spotkanie było podzielone na dwie części – pierwsza konferencyjna była poświęcona analizie rynku produktów alkoholowych i trendom konsumenckim. Wnikliwy opis tej sytuacji przedstawił gościom prezes Grupy Dom Wina Paweł Gąsiorek. Kolejny wykład na temat różnic pomiędzy spirytualiami przemysłowymi i rzemieślniczymi wygłosił dr Pawła Śliwa, konsultant technologiczny Wódki Dwór Sieraków.


W drugiej części festiwalu gościliśmy 4 szefów kuchni z czterech znakomitych restauracji: Karola Sankowskiego z Restauracji Przystań-Marina, Mariusza Bizuba z Restauracji Zakopiańska w Zakopanem, Kamila Kędzierskiego z Bocca Bar z Warszawy oraz Janusza Fica, szefa kuchni Hotelu Dwór Sieraków. Ich zadaniem było przygotowanie przystawek do wódek z Sierakowa, a następnie zaprezentowanie ich i degustacja z publicznością. Produkty, z których wykonano przystawki zostały ufundowane przez sieć Makro Cash&Carry.


W prezentacji swoich pomysłów kulinarnych pomagali przydzieleni szefom komentatorzy: Wojciech Giebuta, Anna Nowakowska, Justyna Korn-Suchocka i Mikołaj Rey. W ciągu 2 godzin goście zdegustowali 8 wódek do 8 zakąsek, co łącznie przełożyło się na 800 kieliszków i 800 próbek.

Wódka i przekąski
Kryształowa Karafka


Nagroda Kryształowej Karafki jest przyznawanym od 2017 r. wyróżnieniem i zachętą dla tych, którzy w mijającym roku włożyli najwięcej wysiłku w promowanie wódki jako części polskiego dziedzictwa kulinarnego. Fundatorem wyróżnienia jest prezes Grupy Dom Wina Paweł Gąsiorek , który corocznie wręcza karafki na Festiwalu Wódki Dwór Sieraków. Patronem medialnym nagrody jest miesięcznik Czas Wina.


Karafki przyznawane są w 5 kategoriach.
Za osiągnięcia w roku 2018 nagrodzono:
Sklep Roku – Świat konesera z Bielska-Białej oraz Regionalne Alkohole z Krakowa
Restauracja Roku – Browar Złoty Pies z Wrocławia
Sieć Roku – Hotele Diament
Ambasador Roku – Dom Wódki z Warszawy
Debiut Roku – Firma Handlowa Gajewczyk ze Zduńskiej Woli