facebook

Pułkownika Boruty


Palenie wódki, czyli dodawanie do niej karmelu, jest tradycją tonącą w mrokach historii. Przepalanki należały do ulubionych napitków ułanów II Rzeczypospolitej. Gdy alkohol był naprawdę mocny, odrobina cukru łagodziła ostrość trunku, a dodatki maceratów nadawały mu szlachetność. Przepalanki robiono zarówno wtedy, gdy armia stała w polu, jak i we dworach w czasach pokoju. Wódka Palona z kolekcji pułkownika robiona jest ze spirytusu żytniego z prażonych ziaren, z dodatkiem karmelu i kompozycji zmacerowanych ziół. Jej wysokoprocentową moc, przykrywają zapachy i smaki kakao, rozmarynu, ziół, miodu i gorzkiej czekolady.

jak podawać?

Polecamy kieliszki do grappy, lub w koniakówki. To męski alkohol doskonale nadający się do degustacji wraz z zapalonym cygarem. Świetnie pasuje także do wędzonych mięs, zwłaszcza gęsiny. Paloną można też podać do gorzkiej czekolady doprawionej rozmarynem, co dodatkowo podkreśli aromaty trunku.