facebook

Ziemniak Kosher


To wódka czysta, powstająca na bazie spirytusu ziemniaczanego uzyskanego z polskich upraw. Zanim wódka została zestawiona, nasz technolog podjął wiele prób uzyskania takiego produktu, jaki sobie wymarzyliśmy. Po miesiącach doświadczeń ze spirytusami z różnych odmian ziemniaka powstała wódka krystalicznie czysta, miękka, o przyjaznym aromacie i smaku. To alkohol zrobiony w typowym sierakowskim stylu, mocny a zarazem gładki, wyrafinowany i delikatny. Te cechy produkt zawdzięcza również technologii wymagającej wielotygodniowego leżakowania (dojrzewania) wódki.

Jak każda wódka z Sierakowa również i ta nawiązuje do przedwojennych tradycji gorzelniczych. Małopolska słynęła z produkcji wódek koszernych. Niektóre marki były eksportowane do Izraela i USA. Nasza wódka z ziemniaków wytwarzana jest zgodnie z technologią produkcji wódek koszernych. Naczelny Rabin Polski Mordechai Yosef Schudrich przyznał jej certyfikat zaświadczający, że cała linia produkcyjna, instalacje w zakładzie produkcyjnym oraz surowce zostały przez niego sprawdzone. Każdy surowiec ma odrębny certyfikat koszerności. Na kontretykiecie umieszczonej na butelce wydrukowana jest Hashgacha, czyli pieczęć rabina Schudricha wraz z formułą kosher i pareve.

Znak kaszrutu to symbol jakości o jaki zabiegają najbardziej ambitni producenci całego świata.

jak i z czym podawać

Najlepiej podawać schłodzoną. Janusz Fic, szef kuchni Dworu Sieraków poleca podawać do śledzia, miodu, tostowanego pieczywa, surowego mięsa np. carpaccio, tatara.