facebook

Jarzębiak


Jedna z najbardziej klasycznych, polskich wódek owocowych. Jasno bursztynowa, z delikatnym czerwonawym niuansem. W nosie wyraźne nuty jarzębiny, wzbogacone o inne owoce suszone, zwłaszcza tarninę i dziką różę, a także owoce południowe (morele) i bakalie, z lekkimi niuansami miodu lipowego, skórki pomarańczowej, korzeni, gruszki i czekolady. Brak natarczywej nuty alkoholowej w nosie świadczy o dojrzałości trunku i jego szlachetności oraz dodaje mu elegancji. W ustach na początku dominują smaki miodowo-słodkawe oraz nuty korzenne z delikatną goryczką. Długi posmak, dojrzałość i wyrazistość trunku, zaprasza do dłuższego delektowania się wódką. Z uwagi na wspomagające trawienie właściwości jarzębiny, trunek świetnie sprawdzi się jako digestive.

jak podawać?

Jarzębiak Sierakowski jako trunek dojrzały powinno się podawać w angielskich kieliszkach klubowych, tzw. koniakówkach (na niskiej nóżce, o dużej pojemności i zwężających się ku górze) lub też klasycznych, francuskich kieliszkach koniakowych, na wysokiej nóżce. Dobrym zwyczajem będzie, jeśli w obu przypadkach zbliżymy na chwilę dłoń do czaszy i zakręcimy kieliszkiem, by wydobyć głębię aromatów jarzębiaku. Jest bardzo ważnym, by zadbać o temperaturę pokojową trunku, czyli w podawać go granicach 14-17°C. Takie postępowanie umożliwia pełniejsze delektowanie się wystarzoną wódką.