facebook

Jarzębiak



Jarzębiak to jedna z najbardziej klasycznych polskich wódek owocowych, której tradycja wyrobu sięga XVI wieku. Najbardziej znany jarzębiak wyrabiano w XIX wieku w małopolskim Izdebniku. Sierakowski Jarzębiak skomponowany jest na bazie spirytusu żytniego oraz nalewów na przemrożoną i suszoną jarzębinę, z dodatkiem destylatów owocowych. Dosładzany miodem. Charakteryzuje się jasnobursztynową, lekko opalizującą barwą.

jak podawać?

w temperaturze pokojowej, najlepiej w kieliszkach tulipanowych, szklankach typu tumbler lub w angielskich kieliszkach klubowych, tzw. koniakówkach (na niskiej nóżce) lub też klasycznych, francuskich kieliszkach koniakowych, na wysokiej nóżce; warto zbliżyć na chwilę dłoń do czaszy i zakręcić kieliszkiem, by wydobyć głębię aromatów

zobacz też przepisy na koktajle na bazie Jarzębiaka


z czym łączyć

wypieki z miodem, bakaliami, cynamonem, goździkami, skórką pomarańczową, mięso kaczki i gęsi