facebook

drinki z wódką
czyli koktajle
z prawdziwego dworu



Wódki sygnowane logo sierakowskiego dworu można pić na wiele sposobów. Wojciech Urbański, zawodowy barman wielokrotnie nagradzany na międzynarodowych zawodach, proponuje nam pięć klasycznych koktajli z białą Wódką Dwór Sieraków oraz Wódką z beczki. Wódka Dwór Sieraków powstaje na bazie staropolskiej receptury, która łączy w sobie wysokogatunkowy zbożowy spirytus z destylatami jabłek i śliwek oraz subtelnej nuty róży, rodzynek, wanilii i owsa. Tradycyjna Wódka z Beczki wyróżnia się szlachetnym smakiem, który zawdzięcza wysokojakościowym destylatom zbożowym oraz 36-miesięcznemu leżakowaniu w dębowych beczkach. Smakują wybornie zarówno podane w tradycyjnej formie, jak i jako wymyślne drinki z wódką.

wódka Dwór Sieraków
wódka Dwór Sieraków

Wódka z beczki
w stylu "Julip"

Tradycyjna nazwa tego drinka (Julip) pochodzi od perskiego słowa gul'ab bądź od arabskiego julab oznaczających słodki napój. Dzięki mięcie i limonce jest on niezwykle orzeźwiający. Z kolei cukier trzcinowy przełamuje kwaskowatość cytrusów. Wszystkie te składniki podkreślają aromaty Wódki z beczki.


50 ml Wódki z beczki Dwór Sieraków
8–10 listków świeżej mięty
1–2 łyżeczki cukru trzcinowego
½ limonki

Limonkę i cukier trzcinowy rozgniatamy za pomocą mudlera, następnie dodajemy miętę. Całość zasypujemy kruszonym lodem i dodajemy Wódkę z beczki. Następnie mieszamy. Dosypujemy lód i dekorujemy borówką amerykańską, pokrojoną truskawką, korą cynamonu i miętą. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Sieraków
Martini Rose

Koktajl Sieraków Martini Rose Martini Rose to koktajl, który smakuje zarówno paniom, jak i panom. Pochodzące z Wódki Dwór Sieraków aromaty jabłek, śliwek, dzikiej róży i wanilii idealnie komponują się z mocno przyprawionym wermutem (słodkim lub wytrawnym). Z kolei syrop Monin Rose nadaje drinkowi słodyczy, którą tak bardzo cenią sobie Panie.


50 ml Wódki Superior Dwór Sieraków
10 ml Martini Bianco lub Extra Dry
10 ml syropu Monin Rose

Wszystkie składniki mieszamy w szklanicy barmańskiej. Całość przelewany do szklanki typu Cocktail Glass. Dekorujemy płatkami róży i koralikami. Aby otrzymać mniej słodką wersję tego drinka, należy użyć Martini Extra Dry.

Sieraków Martini Rose

Śniadanie
w Sierakowie

Ten stosunkowo młody drink, znany też jako Breakfast Martini, powstał w 2000 roku. Wymyślił go Salvatore Calabrese, barman pracujący, w hotelu The Lanesborough w Londynie. W naszej wersji dodatkiem jest łyżeczka pomarańczowych konfitur ręcznie robionych w dworskiej kuchni.

wódka Dwór Sieraków


50 ml Wódki Superior Dwór Sieraków
20 ml soku z cytryny
1–2 łyżeczki pomarańczowych konfitur Dwór Sieraków

Wszystkie składniki należy intensywnie zmieszać w shakerze. Naczynie, w którym podawany jest drink, ozdobić pomarańczą.

wódka Dwór Sieraków

Sierakowski
dziki bez

Kiedy w maju zaczyna kwitnąć bez, cały Sieraków spowity jest słodkim zapachem. Ten koktajl pięknie pachnie, ale również wspaniale smakuje dzięki owocowym składnikom.


50 ml Wódki Superior Dwór Sieraków
20 ml syropu Monin Elderflower (dziki bez)
½ cytryny – pokrojonej w ćwiartki
2 truskawki – pokrojone w kawałki

Cytrynę wraz z syropem rozgniatamy mudlerem, a następnie dodajemy truskawki. Całość zasypujemy kruszonym lodem. Dolewamy wódkę i mieszamy ją razem ze wszystkimi składnikami. Dosypujemy kruszony lód i dekorujemy naczynie truskawką i cytryną.

Sieraków
"Old Fashioned"

Ten koktajl uznawany jest za prawdziwy klasyk, ponieważ pierwsze przepisy na jego wykonanie pojawiły się już pod koniec XIX wieku! Delikatne, ulatniające się z Wódki z beczki Dwór Sieraków aromaty wzmacniamy grejpfrutowym lub czekoladowym bittersem. Subtelną goryczkę przełamujemy jedną łyżeczką cukru. To typowy drink dla Panów, którzy mają doświadczone podniebienia.


wersja 1 – grejpfrutowa
50 ml Wódki z beczki Dwór Sieraków
1 łyżka cukru
8–10 kropli grejpfrutowego bittersa
kilka kropli wody

Cukier nasączony bittersem i wodą rozcieramy za pomocą mudlera. Dodajemy kostki lodu i Wódkę z beczki. Intensywnie mieszamy. Dekorujemy skórką grejpfruta.


wersja 2 – czekoladowa
50 ml Wódki z beczki Dwór Sieraków
1 łyżka cukru
8–10 kropli czekoladowego bittersa
kilka kropli wody

Cukier nasączony bittersem i wodą rozcieramy za pomocą mudlera. Dodajemy kostki lodu oraz Wódkę z beczki. Intensywnie mieszamy. Dekorujemy skórką pomarańczy.

wódka Dwór Sieraków