facebook
Kamil Iwaniec

Kamil Iwaniec

drinki z wódką
czyli koktajle
z prawdziwego dworu

Wódki sygnowane logo sierakowskiego dworu można pić na wiele sposobów. Zawodowi barmani Kamil Iwaniec i Wojciech Urbański proponują nam klasyczne i mniej klasyczne koktajle, w których główną rolę odgrywają właśnie rzemieślnicze wódki z Sierakowa.

Wojciech Urbański

Wojciech Urbański

„Kardamonowy Dwór”

Kardamon, zaraz po szafranie, jest najdroższą przyprawą na świecie! Jego korzenny aromat intensyfikuje każdą potrawę, co więcej – wzmaga apetyt, a dodany do kawy lub herbaty wzmacnia ich pobudzające działanie. Koktajl z kardamonem będzie zatem idealny do podawania przed obiadem lub przed deserem. Zaostrzy apetyt na kolejną potrawę, ale również sprawi, że krew będzie krążyć w naszych żyłach nieco szybciej. Prawdziwie pobudzający drink!

Kardamonowy Dwór


40 ml Wódki Dwór Sieraków Jarzębiak
20 ml likieru Amaretto
40 ml soku jabłkowego
10 ml soku z cytryny
15 ml syropu Monin Kardamon
Dekoracja – paski z cytryny

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w shakerze. Udekorować naczynie, w którym będzie podawany drink, cytryną. Podawać schłodzony.


Kamil Iwaniec

wódka Dwór Sieraków

Wódka z beczki
w stylu „Julip”

Tradycyjna nazwa tego drinka (Julip) pochodzi od perskiego słowa gul'ab bądź od arabskiego julab oznaczających słodki napój. Dzięki mięcie i limonce jest on niezwykle orzeźwiający. Z kolei cukier trzcinowy przełamuje kwaskowatość cytrusów. Wszystkie te składniki podkreślają aromaty Wódki z beczki.


50 ml Wódki z beczki Dwór Sieraków
8–10 listków świeżej mięty
1–2 łyżeczki cukru trzcinowego
½ limonki

Limonkę i cukier trzcinowy rozgniatamy za pomocą mudlera, następnie dodajemy miętę. Całość zasypujemy kruszonym lodem i dodajemy Wódkę z beczki. Następnie mieszamy. Dosypujemy lód i dekorujemy borówką amerykańską, pokrojoną truskawką, korą cynamonu i miętą. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Wojciech Urbański

Sieraków Shakerato

Sieraków Shakerato


30 ml Dwór Sieraków Jarzębiak
30 ml Campari

Składniki mocno wymieszać ze sobą w shakerze. Podawać w szkle coupe lub martini ze skórką pomarańczy.






Kamil Iwaniec

Sieraków
Martini Rose

Koktajl Sieraków Martini Rose Martini Rose to koktajl, który smakuje zarówno paniom, jak i panom. Pochodzące z Wódki Dwór Sieraków aromaty jabłek, śliwek, dzikiej róży i wanilii idealnie komponują się z mocno przyprawionym wermutem (słodkim lub wytrawnym). Z kolei syrop Monin Rose nadaje drinkowi słodyczy, którą tak bardzo cenią sobie Panie.


50 ml Wódki Dwór Sieraków Superior
10 ml Martini Bianco lub Extra Dry
10 ml syropu Monin Rose

Wszystkie składniki mieszamy w szklanicy barmańskiej. Całość przelewany do szklanki typu Cocktail Glass. Dekorujemy płatkami róży i koralikami. Aby otrzymać mniej słodką wersję tego drinka, należy użyć Martini Extra Dry.



Wojciech Urbański

Sieraków Martini Rose
Sieraków Negroni

Sieraków Negroni


30 ml Wódki z Beczki
30 ml Campari
30 ml czerwonego vermouthu

Składniki wymieszać ze sobą w szklanicy barmańskiej. Podawać w szkle typu short ze skórką z cytryny.





Kamil Iwaniec

Śniadanie
w Sierakowie

Ten stosunkowo młody drink, znany też jako Breakfast Martini, powstał w 2000 roku. Wymyślił go Salvatore Calabrese, barman pracujący, w hotelu The Lanesborough w Londynie. W naszej wersji dodatkiem jest łyżeczka pomarańczowych konfitur ręcznie robionych w dworskiej kuchni.

wódka Dwór Sieraków


50 ml Wódki Dwór Sieraków Superior
20 ml soku z cytryny
1–2 łyżeczki pomarańczowych konfitur Dwór Sieraków

Wszystkie składniki należy intensywnie zmieszać w shakerze. Naczynie, w którym podawany jest drink, ozdobić pomarańczą.




Wojciech Urbański

Sierakowski sour


40 ml Wódki Palonej
10 ml Campari
30 ml soku z cytryny
15 ml syropu cukrowego
1 kropla Angostura bitters
białko jajka

Wszystkie składniki dwukrotnie wymieszać w shakerze, raz z kostkami lodu i raz bez. Podawać w szkle typu short ze skórką pomarańczy.

Kmail Iwaniec

Sierakowski sour
wódka Dwór Sieraków

Sierakowski
dziki bez

Kiedy w maju zaczyna kwitnąć bez, cały Sieraków spowity jest słodkim zapachem. Ten koktajl pięknie pachnie, ale również wspaniale smakuje dzięki owocowym składnikom.


50 ml Wódki Superior Dwór Sieraków
20 ml syropu Monin Elderflower (dziki bez)
½ cytryny – pokrojonej w ćwiartki
2 truskawki – pokrojone w kawałki

Cytrynę wraz z syropem rozgniatamy mudlerem, a następnie dodajemy truskawki. Całość zasypujemy kruszonym lodem. Dolewamy wódkę i mieszamy ją razem ze wszystkimi składnikami. Dosypujemy kruszony lód i dekorujemy naczynie truskawką i cytryną.

Wojciech urbański

Deser w Sierakowie

Deser w Sierakowie


40 ml Wódki z Beczki
20 ml Cynaru
10 ml syropu migdałowego
10 ml syropu cynamonowego
łyżeczka konfitury pomarańczowej z Sierakowa
10 ml soku z cytryny

Wszystkie składniki wymieszać w shakerze. Podawać w szkle typu coupe.



Kamil Iwaniec

Sieraków
„Old Fashioned”

Ten koktajl uznawany jest za prawdziwy klasyk, ponieważ pierwsze przepisy na jego wykonanie pojawiły się już pod koniec XIX wieku! Delikatne, ulatniające się z Wódki z beczki Dwór Sieraków aromaty wzmacniamy grejpfrutowym lub czekoladowym bittersem. Subtelną goryczkę przełamujemy jedną łyżeczką cukru. To typowy drink dla Panów, którzy mają doświadczone podniebienia.


wersja 1 – grejpfrutowa
50 ml Wódki z beczki Dwór Sieraków
1 łyżka cukru
8–10 kropli grejpfrutowego bittersa
kilka kropli wody

Cukier nasączony bittersem i wodą rozcieramy za pomocą mudlera. Dodajemy kostki lodu i Wódkę z beczki. Intensywnie mieszamy. Dekorujemy skórką grejpfruta.


wersja 2 – czekoladowa
50 ml Wódki z beczki Dwór Sieraków
1 łyżka cukru
8–10 kropli czekoladowego bittersa
kilka kropli wody

Cukier nasączony bittersem i wodą rozcieramy za pomocą mudlera. Dodajemy kostki lodu oraz Wódkę z beczki. Intensywnie mieszamy. Dekorujemy skórką pomarańczy.

wódka Dwór Sieraków

Wojciech Urbański