facebook

Czarny Bez

To słodka wódka deserowa o burgundowej barwie oraz wyrazistym smaku i aromacie. W medycynie ludowej owoce czarnego bzu wykorzystywane są od wieków z uwagi na swoje lecznicze właściwości. W okolicy Sierakowa krzaki czarnego bzu często tak silnie się rozrastają, że przypominają drzewa. Ich drobne, białe kwiaty zebrane w baldachy są bardzo ozdobne. Wódka zwana bzówką od wieków gościła na dworskim stole jako eliksir na jesienne i zimowe dni.



jak podawać

w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzoną, wódkę degustujemy w kieliszkach typu tulipanowego, ale równie dobrze prezentuje się w kieliszku do likierów na wysokiej nóżce, z rozszerzającą się ku górze czaszą

zobacz też przepisy na koktajle na bazie Czarnego Bzu

z czym łączyć

czekolada, ciemne owoce, lody, desery, a nawet dziczyzna


przepisy na przekąski do wódki znajdziesz na blogu Wino i Kuchnia

rekomendacje

„Smak wódki przywołuje wrażenia z przechadzki po sadzie pełnym czarnego bzu. Zapach rozchodzi się po nozdrzach niczym słodka nuta najlepszej słodyczy. Smak rozgrzewa podniebienie, a język pamięta wrażenia jeszcze długo po degustacji. Każda kropla tej wódki rozpływa się w ustach i pieści je od wewnątrz niczym gorący język najczulszego, nocnego kochanka. Po każdym łyku tego trunku całe ciało przeszywa rozgrzewający dreszcz.” – Agnieszka Baran